MENU

Luontoelokuvatyöpaja lapsille ja nuorille

Animaatiotyöpaja lapsille ja nuorille 2008 Vaasassa

Varjoteatterityöpaja lapsille Kristiinankaupungissa

Seminaarit

Lasten ja Nuorten luontoelokuvakilpailu

Press & Media

Väliraportti 2009

Linkit

Yhteystiedot Schedule
Archive
Search
Discussions
Contact Information

 

Toimintasuunnitelma 2009-2010

 

Jatkotavoitteet 2009-2010

(1.5.2009 - 30.4.2010)

  Edistää audiovisuaalista opetusta kouluissa (elokuvan tekemistä) lisäämällä elokuvatyöpajojen toimintaa Pohjanmaalla uusien kohderyhmien kanssa.Edistää luontoelokuvien käyttöä tehokkaina ympäristöopetusvälineinä sekä järjestää mediakasvattajien verkostoitumis-seminaarit - ja paneelikeskustelut, jossa eri maiden asiantuntijat/tekijät voivat vaihtaa kokemuksiaan  ja -ideoitaan lasten- ja nuorten elokuvaopetuksesta.

Toteuttaa neljännen kerran 2010 luontoelokuvakilpailun lapsille ja nuorille.

Haluatko osallistua? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

 

Lasten ja Nuorten luontoelokuvatyöpaja

Luontoelokuvatyöpajat ovat suunniteltu viemään elokuvanteon prosessi alusta loppuun toimivalla tavalla, missä oppilaat koulutetaan korkeatasoisille perusteille kyetäkseen tuottamaan laadukkaan projektin. Oppitunnit jotka koostuvat käytännön ja teorian asioista, voidaan räätälöidä tarpeiden mukaan ja ne pidetään normaalisti aamulla/iltapäivällä päivittäin tietyn ajan.

 

Lasten ja Nuorten animaatiotyöpaja

Animaatiotyöpajan tarkoitus

Tarkoituksena on tuottaa eläintarinoista sarja animaatio-lyhytelokuvia. Nuoret tulevat luomaan ja esittämään tarinat varjoteatteria käyttäen. Esitykset kuvataan ja muutetaan animaatioelokuviksi käyttäen videoeditointiohjelmia. Lopullinen tuote tulee ensiesitykseen ja kilpailuun Wildlife Vaasa 2010-luontoelokuvafestivaalille.

 

 

mediakasvatustoiminta 2009

Vuonna 2009 Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto myönsi mediakasvatusprojektin työryhmälle merkittävän tuen toiminnan jatkamiseen.

Lisäksi Pohjanmaan Liito sekä Lapsi ja Luonto Säätiö osallistuivat rahoitukseen. Suuret kiitokset siitä!

Uuden projektin suunnitteluvaihe käynnistyi huhtikuun alussa lähettämällä yhteistyöpyyntö kaikille maakunnan oppilaitokselle. Samaan aikaan järjestettiin Pohjanmaan alueen oppilaitoksille, yhdistyksille sekä muille ryhmille kymmeniä luontoelokuvaesityksiä sekä luontoelokuvia täydentämään yhteistyökoulujemme opinto-ohjelmaa. Luontoaiheisen elokuvan ja animaatioelokuvan tekeminen voidaan luontevasti integroida biologian, äidinkielen ja kuvaamataidon perusopetukseen ja edistämään luontoelokuvien käyttöä tehokkaina ympäristökasvatusvälineinä. Festivaali tarjosi myös kaikkien asteiden opiskelijoille ammattimaista opastusta työharjoittelujakson kautta.

 

·        Ympäristöpedagogiikka median keinoin

Kesän jälkeen elokuun alussa projekti oli valmis toteuttamaan neljä ehdotettua tuotantoa. Kolme niistä oli peruskoululaisten elokuvaprojekteja sekä yksi nuorten maahanmuuttajien elokuvaprojekti:

 

1.      Onkilahden koulun elokuvaprojekti: Vaellusretki Raippaluodossa

25 Onkilahden koulun oppilasta oli vaeltamassa Merenkurkun ulkosaaristossa Unescon maailmanperintöalueella. Vaellusreitin päätepisteet sijaitsevat Svedjehamnissa Björköbyssä ja Raippaluodon Panikessa. Reitti oli 12 km pitkä ja koko reitin kulkeminen sisälsi myös venekuljetuksia. Matka kesti 2 päivää ja oppilaat tekivät tästä matkasta dokumentin. He osallistuvat myös editointiin, filmin käsikirjoittamiseen, lauloivat elokuvaan sopivaa musiikkia sekä suunnittelivat dvd:n kannen. Lopuksi koulussa järjestettiin ensi-ilta vanhemmille ennen joulua.  

 

 

2.      Länsimetsän koulun elokuvaprojekti: Suurpedot  

Tässä on resepti, jolla meidän suupetoaiheinen DVD leivottiin: (Marita Reinikka Länsimetsän koulun opettaja)

- 48 innokasta Länsimetsän koulun oppilasta ottivat selvää suurpedoista, tekivät valitsemastaan elämisestä tutkielman ja taideteoksen, tekivät käsikirjoituksen eläinfilmiin, äänittivät tekemänsä käsikirjoituksen, suunnittelivat dvd:n kannen, lauloivat sekä sanoittivat ja soittivat elokuvaan sopivaa musiikkia.

- Yksi kappale Vesa Heinosta, joka jakoi valtavaa viisauttaan elämistä ja herätteli oppilaita pohtimaan luonnon lainalaisuuksia ja ainutlaatuisuutta.

- Yksi kappale Ilias Missyrista, joka oli korvaamaton osa projektia. Hän videoi, musisoi, kopioi, äänitti ja lopuksi kokosi kaikesta materiaalista lopullisen kokonaisuuden.

- Kaksi kappaletta opettajia, Kirsi Autio ja Marita Reinikka, jotka innostuivat ideasta ja pelkästä museokäyntitaikinasta paisui koko syksyn kestävä projekti.

- Kouluisovanhempi Antti Nurmi ja kouluavustaja Eila Kiviniemi toimivat suurena apuna erityisesti museoretkellä.

- Iso liuta vanhempia, jotka tukivat lasten työtä ja  järjestivät ensi-illan tarjoilut Terranova luontokeskuksessa ennen joulun aikana.  

 

 

3.                   Huutoniemen koulun Vihreä lippu -teemapäivä  elokuvaprojekti  kuvattiin kansainvälisten oppilaitosten kestävän kehityksen ohjelman Vihreä lippu vuosipäivän viettoa koulussa ke. 18.10.2009 (klo 8.00 - 12.00) Vaikka suurin osa elokuvasta oli kuvattu koulussa, päivän ohjelma sisälsi myös vierailun Stormossenin jätekeskuksessa sekä luontoelokuvaesityksiä.  Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa. Suomessa Vihreä lippu -ohjelman suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen. Vihreälippu teemapäivän elokuvaprojektiin osallistui n. 350 oppilasta. Näistä 20 oppilasta osallistui myös kuvaukseen, leikkaukseen, editointiin, sekä filmin käsikirjoittamiseen. Lopuksi koulussa järjestettiin ensi-ilta koululaisille ennen joulua.  

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

·        Uusi kotikaupunki tutuksi elokuvan keinoin

 

4.      Nuorten maahanmuuttajien elokuvaprojekti: Muuttuva Satama - Vaasan sataman kiehtova historia.

Myös maahanmuuttajanuoret ovat olleet mukana mediakasvatushankkeessa tekemällä dokumenttifilmin. Festivaalin tuottaja Vesa Heinonen, Pohjanmaan museon maakunnan museotutkija Kaj Höglund, projektipäällikkö, mediatuottaja Ilias Missyris Terranovasta, sekä projektivetäjä Ahmed Jama Vaasan ulkomaalaistoimistosta ideoivat elokuva-aiheen ”Muuttuva satama”, joka kertoo Vaasan sataman paikasta toiseen siirtymisestä maankohoamisen vuoksi. 12 nuorta kahdeksasta maasta on ollut mukana työskentelyssä ja nuoret olivat hyvin innostuneita filminteosta.

Laitteiden kehitys on helpottanut myös opetustoimintaa. Laitteet ovat kevyitä ja pienikokoisia, joten lapsetkin pystyvät niitä käsittelemään sekä niitä pystyy helposti viemään myös luontoon.

 

 

  • Pohjanmaan alueen kouluille luontoelokuvaesityksiä

Lisäksi järjestettiin kymmeniä luontoelokuvaesityksiä kouluissa ja lisää on tulossa koko ajan…Mediakasvatusprojektin ansiosta vuosi 2009 oli festivaalille luova ja menestyksellinen.

Se keräsi 2 000 kävijää ja auttoi markkinoimaan tulevaa viidettä kansainvälistä festivaalia Wildlife Vaasa 2010 ympäri Pohjanmaata.

 

 

 

 


 

 Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this Web site contact [ProjectEmail].
Last updated: 2010-02-04.